Wednesday, December 10, 2008

Pot Pourri......

ANSWERS TO BE SENT ACROSS TO preetam.jena@wipro.com
1...
A restaurant down under changed its older logo after demonstrations by the Indian diaspora. What was the controversy all about and name the restaurant also.The following is the later adapted logo.


Ans...Ballina-based curry franchise Handi Ghandi As per Tushar Gandhi ''It goes absolutely against all his beliefs.Using his image to sell beef curries and such doesn't gel." The company name Handi Ghandi was deliberately mis-spelt to differentiate it from Gandhi and later the image was changed.http://www.echonews.com/1125/index.html



2...Identify the man,who is credited for being the biggest influence in the advent of highrisers.

Ans...Elisha Graves Otis who invented a safety device that prevented elevators from falling if the hoisting cable broke.Otis's invention increased public confidence in elevators, and enabled a building trend: the skyscraper.The company he founded became known as the Otis Elevator Company.http://en.wikipedia.org/wiki/Elisha_Graves_Otis

3...As usual an AMUL ad presenting something which was quite hot at that time.Tell me what does the ad represent.Hints are throughout the poster just as we know the amul ads as.

Ans....It was a tribute to the then trend of making remakes.Don,Gabbar n Umrao Jaan were the 1s depicted by the chracters."Deja view" & "The original Choice" in the poster were some intelligent hints.No marks given for only don as an answer.



4...Identify the vintage ad.


Ans...Amul chocolates.




5...1st store of a certain chain.Identify the chain.

Ans...Pizza Hut.The house here resembles a hut which might have been a hint.


6...Another vintage ad.Complete what the girl says n u ll get the brand being endorsed by the cricketer.(Not me,but my...)

Ans...BSA-SLR.It was Kapil Dev and he endorsed only 3 brands I think Palmolive,Boost and BSA-SLR.


7...Identify the occasion for the google doodle.

Ans...Leap year.The picture was that of a frog leap.


8...Adjoining picture is a report,Bill,declaration or a statement.Just let me know what this piece of paper signifies.

Ans...Bhagat Singh death statement.

9...Connect the two gentlemen.

Ans...TVS motors.Dhoni endorses TVS bikes n the left fellow is T.V.Sundaram.The founder of TVS.

10...Connect the following picture with PAMELA ANDERSON LEE.
Ans...During her final speech at the Comedy Central Roast, Anderson referred to her breasts as "Pancho and Lefty" Which is an album by Merle Haggard and Willie Nelson whose cover is shown.

11...Famous lady lends her name to a very famous jargon used in a completely different domain to this lady's profession.Elaborate.
Ans...Bo Derek Stocks.A jargon used in stock market to describe a perfect stock or investment. Since in the 1979 hit movie "10", actress Bo Derek portrayed the "perfect woman", or "the perfect 10".

12...This map here suggest a route of some event.Just tell me what does the blue line represents.

Ans...Route followed in Around the World in Eighty Days by the French writer Jules Verne.

13...The picture down here is a very common n glutton inducing site.But it has something to do with sports.(Apart from forming the diet of sportsmen i.e.)

Ans...Fried Egg. Its a Golf term used when The ball lands in a sand bunker in golf, with at least half the ball under the level of the sand.The picture given was to represent the ideal situation.

14...Identify the personality.
Ans...He's the original "Man who sold the world" David Bowie.


15...A famous personality who was jailed during the Emergency chose to name his daughter after the Maintenance of Internal Security Act that he was booked under.Name the personality and his daughter ? Answer is in the question itself.
Hope noone uses google for this.
Ans...The intials of Maintenance of Internal Security Act gives us MISA which is the name of the daughter of Laloo Prasad Yadav.

16...Seems like a miniature oil tank carrier huh.Just tell me what is this instrument?
Ans...This is the Flight data recorder commonly known as Black Box.


17...Identify this rather famous brand.
Ans...Teen Spirit.The root of the Kurt Cobain number.

18...These were some illustrations by a famous personality meant to represent one of his creations.Just give me the name of the personality and the character or thing that it represented.
Ans...Designs created by Satyajit Ray for 'The Alien' a science fiction which was eventually cancelled, being produced by Columbia Pictures. The script was written by Ray in 1967, loosely based on Bankubabur Bandhu.When E.T. was produced in 1982 by the same company , many, including Arthur C. Clarke, saw striking similarities in the movie to Ray's earlier script - Ray discussed the collapse of the project in a 1980 Sight & Sound feature, with further details revealed by Ray's biographer Andrew Robinson (in The Inner Eye, 1989). Ray believed that Spielberg's film "would not have been possible without my script of The Alien being available throughout America in mimeographed copies."Spielberg denied this claim and said "I was a kid in high school when his script was circulating in Hollywood."


19...Son of a trapeze artist couple.Raised by a police officer.His original family is in Paris.His vital stats are Age : 19 Height : 5'11 Weight : 70Kgs.
Name this rather famous personality.
Ans...He is the king of desi comics SUPER COMMANDO DHRUV.

20..Identify the country the following national flag represent.

Ans...The Vatican City.
Response was amazing this time around.The scoreboard reads like this...
Pradeep Pati...14
Deepak Das...14
Sushanta Pathak...8
Hitesh Das...8(Some really good guesses.)
Manas Sahoo...7
Praneet Gourav Mishra...7
Subhrajit Mishra...6(Sorry for nt sending the notification.V ll take care next time around.)
Biswabikash Rout...6
Abhishek Sharma...3
Ashok Chandra...3
Rithwik Kallandy...2
Rocky Kumar...2
Malini Guha...1

Thursday, December 4, 2008

Pic & Guess

And we are back.....

Send in your entries to deepakdondas@gmail.com before 9.12.2008 (Tuesday ) Evening ..
Important hint : The Pics are quite large and need to be opened in a new window or tab for better viewing..That would help.
1.Connect the 2 pics..


Answer :1st pic of the funerary monument at the Brompton Cemetery of Major general sir Andrew scott waugh, the person who named Mount Everest after his predecessor .. 2nd pic of Mt. Everest...Hence the connect.
 

2.Whats the significance of this Pic?


Answer:The anisotropies in the cosmic microwave background (CMB) as seen by NASA's Wilkinson Microwave Anisotropy Probe after five years of observations, projected from the full sky using theMollweide projection. The CMB consists of electromagnetic radiation in the microwave region which pervades the universe. Most cosmologists consider this radiation to be the best known evidence for the Big Bang.

3.Identify the place..


Answer :Temple Of Saturn

4.We have all seen it.Just Identify the Pic..

Answer : Sir John Tenniel's illustration of the Caterpillar for Lewis Carroll's classic children's book, Alice's Adventures in Wonderland. The illustration is noted for its ambiguous central figure, which can be viewed as having either a human male's face with pointed nose and protruding lower lip or as the head end of an actual caterpillar, with the right three "true" legs visible.


5. Beautiful View !!Name the type of rays that makes the view doubly beautiful..

Answer: Crepuscular Rays


6.Identify the man on the left..


Answer : Benito Mussolini


7.The left pic is the side view and the right pic is the top view . What is it?A landmark event considering the present situation in the world.



Answer : Trinity test. First testing of nulcear weapon in the world.

8.Which first of its kind event is depicted in the pic?



Answer : Lyndon B. Johnson being sworn  aboard on Air Force One


9.Identify the symbol.


Answer : International Symbol Of Marriage

10.Identify the Band..

Answer: The Cranberries

11.Identify what is going on? Sometimes People got drunk to avoid the pain .

Answer : Trepanation

12.Connect the 2 pics..Hint being Our childhood.

Answer : Tom Sawyer & Huckleberry Finn, characters by Mark Twain

13.Identify the pic or just tell its significance.


Answer : The famous telegram sent by Samuel F. B. Morse from the Capitol in Washington to Alfred Vail in Baltimore in 1844: "What hath God wrought".

14.What is this old man wearing?Be specific..

Answer : Keffiyeh

15.Connect the 2 pics..
Answer : Connection is Edison.First Pic is of Edison Cylinder Phonograph.And second pic is the seal of Edison Township,New Jersey.

16.Identify the mesh like structure..

Answer : Internet nodes in www or rather "Visualization of the various routes through a portion of the Internet." 

17.Which country's currency?

Answer : Zimbabwe

18.Connect the pics.


Answer : Hitman,Max Payne,Resident Evil & Silent Hill. All Games made into movies.


19.Identify the Star.


Answer : Frank Zappa

20.Identify the famous location.


Answer : Husband Hill is one of the Columbia Hills in Gusev crater, Mars. It was named in honor of Rick D. Husband, an astronaut and commander of the Space Shuttle Columbia during its final mission, during which it disintegrated upon reentry .


And for the scores :

Anirudh Patil --------- 3
Dipti Ranjan Behera ---8
Udit Anand------------5
Paul Atreides ---------7.5
Subrajit---------------7
mps-------------------14.5
preetam---------------14
manas--13
Pradeep pati-12.5